Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Над 17 милиарда евро активи на руски граждани са замразени, заяви еврокомисарят по правосъдието

Свят

Над 17 милиарда евро активи на руски граждани са замразени, заяви еврокомисарят по правосъдието

Над 17 милиарда евро активи на руски граждани са замразени, заяви еврокомисарят по правосъдието - Tribune.bg
Снимка:

Европейският съюз е замразил руски активи на стойност над 17 милиарда евро чрез наложените на страната санкции, съобщи комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от ДПА и БТА.

„До момента са замразени активи на 90 лица в седем страни членки на стойност над 17 милиарда евро, 2,2 милиарда от които - в Германия”, каза белгийският политик пред медийната група „Функе”.

От началото на войната в Украйна през февруари, ЕС е приел осем пакета санкции срещу Русия.

Украински политици неколкократно призоваваха тези замразени активи да се използват за възстановяването на страната им след края на войната. „Ако средствата, замразени от ЕС, са от престъпен бизнес, е възможно да се превърнат в компенсационен фонд за Украйна. Те обаче са далеч от необходимото за възстановяване”, коментира темата Рейндерс.

Като част от санкциите на Запада бяха замразени валутни резерви на руската централна банка в размер на 300 милиарда евро, припомни той. „От моя гледна точка, има възможност тези средства да се задържат като гаранция, докато Русия не пожелае доброволно да участва във възстановяването на Украйна”, смята еврокомисарят.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати