Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Над 4 000 арестувани по време на протестите в Русия (СНИМКИ)

Свят

Над 4 000 арестувани по време на протестите в Русия (СНИМКИ)

Снимка:

Полицията в Русия задържа днес над 4 000 души на територията на цялата страна и блокира центъра на Москва в опит да ограничи протестите в подкрепа на Алексей Навални.

Хиляди протестиращи от Владивосток до Санкт Петербург се противопоставиха на правителствените предупреждения за провеждане на демонстрации срещу ареста на един от видните критици на президента Владимир Путин - Алексей Навални.

Навални беше арестуван на летище Шереметиево при пристигането си в Москва в средата на януари и остава в ареста до 15 февруари, припомня БГНЕС. 44-годишният борец срещу корупцията е в московския център за задържане „Матроска тишина“ и го заплашва петгодишна ефективна присъда по две дела, въпреки призивите на западните правителства за освобождаването му.

БГНЕСБГНЕС

Днес властите предприеха безпрецедентни мерки и затвориха центъра на Москва, по улиците бяха разположени стотици полицаи и представители на специалните части, затворени бяха централните метростанции, а движението на пешеходците беше ограничено.

В последния момент организаторите направиха промяна в плановете и вместо пред сградата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) протестиращите се разпръснаха в различни части на града. По информация на ДПА, полицията е използвала сълзотворен газ и електрошокови уреди.

Независимият наблюдател OVD-Info съобщи, че в цялата страна са били задържани най-малко 4 027 души. Според сайта, най-голям брой арестуване има в Москва - 1 167 протестиращи, и 862-ма в Санкт Петербург.

БГНЕСБГНЕС

Днес беше арестувана и съпругата на Навални Юлия по време на шествие до следствения изолатор „Матроска тишина“, в който се намира опозиционерът.

На организираните миналата седмица протести също имаше над 4 000 арестувани. Председателят на Съюза на журналистите в Русия Владимир Соловьов съобщи за около 60 арестувани по време на демонстрациите журналисти.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жосеп Борел заяви, че изразява съжаление за „масовото задържане и непропорционално използване на сила“ срещу протестиращи и журналисти.

„Русия трябва да се съобрази с международните си ангажименти“, написа Борел в Туитър.

Екатерина Захариева също осъди насилственото задържане на мирно протестиращи в Русия.

БГНЕСБГНЕС

„Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални. Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в социалните мрежи.  


Коментари (3)

Надблюдател Путя опять обосрался! И то в момент , когато нашите мафиот- комуноидно и гей-фатмашко обединение, драпат да ни натресат "демокрация"по "Путински" образец!
31.01.2021 20:04 / Отговор
Протести по време на пандемия не са добра идея никъде, но в техния случай може би наистина свободата е по-важна от живота. Ако руските власти ги беше грижа за здравето на руснаците нямаше да арестуват Навални, който се прибра доброволно и се предаде в ръцете им без да дава никакви признаци, че иска да избегне правосъдието. Мръсотиите, които направиха на толкова много други държави ще им изсипят обратно на главите. А на нашите тролове ще им пристигат със закъснение инструкциите от Москва, защото Путин си има малко проблеми и ще трябва да импровизират.
31.01.2021 20:26 / Отговор
Навални си е за арест Като не му харесва в Русия да върви където ще
01.02.2021 08:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още