Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Над 400 кораба чакат да преминат през Суецкия канал

Свят

Над 400 кораба чакат да преминат през Суецкия канал

Над 400 кораба чакат да преминат през Суецкия канал - Tribune.bg
Снимка:

Три дни ще са нужни, за да се отпуши задръстването от кораби

Корабоплаването през Суецкия канал бе възстановено вчера, след като гигантският контейнеровоз, който заседна в натоварения морски път преди около седмица, бе изтеглен с помощта на 11 буксирни въжета и два мощни влекача. Над 400 кораба чакат да преминат през канала.

След освобождаването на 400-метровия контейнеровоз „Евър Гивън“ се очаква до днес сутринта през Суецкия канал да преминат 113 кораба в двете посоки, съобщи ръководителят на египетската служба за управление на водния път Осама Рабие.

„Евър Гивън“ заседна диагонално в канала, който е най-прекият морски път между Европа и Азия, на 23 март.

„Ние прегледахме дъното на Суецкия канал и за щастие всичко е наред, така че корабите могат да преминат днес“, заяви пред местна телевизия в понеделник Осама Рабие, пише БНР. Според него ще бъдат нужни три дни или три дни и половина за разчистването на задръстването от кораби.

За освобождаването на 224 000-тонния „Евър Гивън“ са били изгребани близо 30 000 куб. м. пясък. Общо 11 буксирни въжета и два мощни влекача са изтеглили кораба към Голямото горчиво езеро, което разделя двете части на канала. Там контейнеровозът ще бъде подложен на техническа инспекция.

Според индустриални източници собствениците и компаниите, наели корабите, на които се наложи да изчакат, ще имат най-малко 24 милиона долара разходи, които няма да могат да възстановят, тъй като застрахователните им полици не ги покриват.

Блокирането на морския път е струвало на канала около 14-15 милиона долара на ден, посочва Ройтерс.


Коментари (2)

Българин Пропуснали са само да упоменат, че българските политици са тези, които ударно изкопаха пясъка от дъното, за да бъде освободен кораба
30.03.2021 11:36 / Отговор
Еротоман без срам Къде видяхте написано ГИВЪН ? Суеци ! Как да ви вярваме , като едно име не можете да цитирате правилно ?
И един въпрос между другото : те като са губили по 14-15 милиона $ на ден , кой ги е спечелил ? Аман от еврейски счетоводни пинизи !
30.03.2021 12:26 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема