Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Над 7 хиляди са жертвите на трафик на хора в ЕС за година

Свят

Над 7 хиляди са жертвите на трафик на хора в ЕС за година

Над 7 хиляди са жертвите на трафик на хора в ЕС за година - Tribune.bg
Снимка:

В ЕС годишно жертвите на трафика на хора са около 7000 и това е само върхът на айсберга, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя представи предложения за промени в европейските правила, с които да се постигне по-добра борба с това явление.

По данни на ЕК щетите от трафика на хора в ЕС са около 2,7 милиарда евро за година. Йохансон отбеляза, че повечето от пострадалите от трафик са жени и деца, граждани на ЕС, като най-често те стават жертви на сексуална експлоатация.

ЕК предлага занапред съзнателното използване на услуги от хора, жертва на трафик, както и принудителните бракове и незаконното осиновяване, да бъдат обявени за престъпление. Расте броят на престъпниците, но не и на обвиняемите за трафик на хора, уточни Йохансон.  

Комисията предлага също Евростат да събира годишни данни за трафика на хора в ЕС. Очаква се новите предложения да бъдат оценени от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Данните на ЕК сочат, че най-често жертва на трафик на хора стават граждани на Румъния, Франция, Италия, България и Полша от страните в ЕС, и от Нигерия, Китай, Молдова, Пакистан и Мароко сред останалите държави. Отчита се, че повечето жертви у нас са от ромски произход и най-често те са подлагани на насилствени бракове или сурогатно майчинство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети