Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нафтали Бенет положи клетва като нов премиер на Израел

Свят

Нафтали Бенет положи клетва като нов премиер на Израел

Снимка:

Кнесетът одобри новото израелско правителство, Нетаняху остава в опозиция

Нафтали Бенет, 49-годишният лидер на дясната партия „Ямина“, положи клетва като нов премиер на Израел снощи - броени минути след като депутатите от Кнесета (120-членния еднокамарен парламент) гласуваха в подкрепа на неговото коалиционно правителство от осем партии с 27 министри, предадоха световните агенции.

„60 членове на Кнесета гласуваха за доверие на правителството, 59 гласуваха против, един се въздържа“, заяви председателят на парламента Мика Леви след приключване на откритото гласуване на депутатите. Сесията в Кнесета беше излъчена пряко от парламентарната пресслужба.

Вотът на доверия сложи край на една истинска ера в политическата история на Израел - 12-те години на Бенямин Нетаняху на премиерския пост. Той е най-дълго управлявалият премиер в историята на Израел досега.

Ултранационалистът Нафтали Бенет ще бъде премиер на Израел през първата половина от четиригодишния мандат на сегашния парламент. През останалите две години той ще бъде сменен на поста от центристкия си съюзник Яир Лапид.

Новото израелско правителство включва партии от целия политически спектър - от крайната десница до арабското малцинство. Това, което обедини тези толкова разнородни политически формации, е желанието им да отстранят от власт 71-годишния Нетаняху.

Бенет откри първото заседание на новия кабинет снощи с традиционна благословия. Време е да се захванем за работа, за да преодолеем разделенията в обществото, каза той и призова за сдържаност.

Израел е в началото на нов период, обяви Бенет, като обеща, че коалицията ще „представлява целия Израел“.

Той също се зарече, че пъстрата коалиция от идеологически съперници ще се противопостави на подновяването на сделката за иранската ядрена програма.

„Израел няма да позволи на Иран да има ядрени оръжия“, каза Бенет преди специалната сесия, на която беше сложен край на 12-годишното управление на Нетаняху.

Бенямин Нетаняху заяви преди сесията, че израелската опозиция ще има силен и ясен глас, ако бъде свален от власт, което вече е факт.

В комюнике президентът на САЩ Джо Байдън поздрави Бенет и каза, че с нетърпение очаква да работи с него.

„Израел няма по-добър приятел от Съединените щати. Връзката между нашите народи е доказателството за нашите общи ценности и десетилетията на тясно сътрудничество“, подчерта Байдън.

Бенет от своя страна му отговори в Туитър: „Благодаря, г-н президент! С нетърпение очаквам да работя с вас за засилването на връзките между нашите две страни“.

По късно Белият дом съобщи, че президентът на САЩ и новият израелски премиер са разговаряли по телефона.

Ангела Меркел също поздрави Бенет. Тя изрази своето нетърпение да започне да работи в тясно сътрудничество с новия израелски премиер.

„Германия и Израел се свързани от уникално приятелство, което ние искаме да укрепим още повече“, подчерта Меркел.

Новият израелски премиер беше поздравен и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който изрази очакване за засилване на партньорството между ЕС и Израел „за общ просперитет и към траен мир и стабилност в региона“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още