Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нагорни Карабах: Хиляди бягат, докато Армения предупреждава за риск от етническо прочистване

Свят

Нагорни Карабах: Хиляди бягат, докато Армения предупреждава за риск от етническо прочистване

Нагорни Карабах: Хиляди бягат, докато Армения предупреждава за риск от етническо прочистване - Tribune.bg
Снимка:

Нарастващ поток от етнически арменски бежанци бягат от Нагорни Карабах след превземането на спорния регион от Азербайджан миналата седмица, предава Би Би Си. Повече от 6500 души досега са преминали в Армения от анклава, който е дом на мнозинството от около 120 000 етнически арменци.

Те напускат, след като правителството в Ереван обяви планове да премести онези, които са останали без дом в резултат на боевете. Ведомството предупреди, че тези, които останат, могат да бъдат изправени пред етническо прочистване. Азербайджан заяви, че иска да реинтегрира етническите арменци като „равноправни граждани“.

Би Би Си е разговаряла с някои от бежанците, пристигнали в неделя в град Горис, близо до границата между Армения и Карабах. „Отдадох целия си живот на родината си“, каза един човек.— Би било по-добре да ме убият, отколкото това.

„Нямаме нищо“, казва възрастна жена, току-що пристигнала в Горис. Тя сочи пуловера си, казвайки, че това е всичко, което може да донесе със себе си от вкъщи. Синът ѝ е с патерици близо до нея.

В близкото село Корнидзор бежанците казват, че не вярват, че могат да бъдат в безопасност под управлението на Азербайджан и не очакват някога да могат да се върнат по домовете си.

Арменското правителство каза в изявление в неделя, че стотици от бежанците вече са получили жилища, финансирани от правителството.

Но не е публикувал ясен план как може да се справи с наплива. Премиерът Никол Пашинян обяви миналата седмица, че има планове да се погрижат за до 40 000 бежанци.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати