Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Напрежението в САЩ: Тежковъоръжени военни срещу протестиращи, погроми, вечерен час и сълзотворен газ

Свят

Напрежението в САЩ: Тежковъоръжени военни срещу протестиращи, погроми, вечерен час и сълзотворен газ

Снимка:

Напрежението в САЩ продължава да ескалира. „Докато говоря, изпращам хиляди тежко въоръжени войници, военнослужещи и служители на реда, за да спрат безредиците, грабежите, вандалските действия, нападенията и безстопанственото унищожаване на имуществото“, каза президентът Доналд Тръмп в обръщение към нацията от Белия дом.

Протестите, които преминаха в погроми, започнаха, след като на 25 май, под коляното на полицай, беше задушен Джордж Флойд, заподозрян в използване на фалшиви банкноти. Смъртта на Флойд беше заснета от човек, на мястото, а 4-ма полицаи уволнени, като единият от тях, под чието коляно издъхна Флойд, беше арестуван и обвинен в убийство.

„Това, което се случи в града снощи, беше тотален позор“, заяви в обръщението си Тръмп, който заклейми протестите. Според него това не са протести, а „актове на вътрешен тероризъм“. „Мобилизирам всички налични федерални ресурси, цивилни и военни, за да спра бунтовете и грабежите, да сложа край на унищожаването и палежите и да защитя правата на спазващите закона американци“, каза той.

Поведението му предизвика обществено възмущение, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разчисти протестиращите пред Белия дом, за да може президентът да позира за снимки в близката църква. Веднага, след като приключи речта си, той се отправи пеша от Белия дом към църква, разрушена от протестиращите. Демонстрантите скандираха лозунги и хвърляха бутилки и камъни по полицаите.

Този ход му спечели рязко порицание от кмета на града, епископа и водещи демократи, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън, който обяви използването на сила само „за снимка“. Известна като "Църквата на президентите", „Сейнт Джон“ е била изрисувана с графити и частично повредена от пожар по време на вълненията в неделя.

"Имаме страхотна страна", заяви Тръмп точно пред епископската църква, докато държеше Библия. Той не отговори на въпроси от репортери, преди да се върне обратно в Белия дом.  

БГНЕСБГНЕС


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още