Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. НАСА изпраща най-мощната космическа ракета към Луната

Свят

НАСА изпраща най-мощната космическа ракета към Луната

НАСА изпраща най-мощната космическа ракета към Луната - Tribune.bg
Снимка:

Точно в 15,33 ч българско време НАСА изпраща най-мощната космическа ракета към Луната, съобщава "Гардиън". Според изданието с това ще се изпълни и една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството там за първи път от 1972 г. 98-метровата ракетна Система за космическо изстрелване на стойност 19 млрд. долара, която включва шестместната капсула „Орион“ за изследване на дълбокия Космос, ще потегли от същия стартов комплекс „Кейп Канаверал“, който организира лунните мисии на „Аполо“ преди 50 години.

Основната цел на мисията е да бъде тестван топлинният щит на капсулата. Предвидено е ракетата да обиколи Луната, като на 2 места ще се доближи много до нейната повърхност. При завръщането и навлизането в земната атмосфера въпросният топлинен щит ще трябва да издържи скорост от 40 хил. км/ч и температура от 2800 градуса по Целзий.

Промяната във въздушните слоеве ще забави скоростта на космическия апарат до 480 км/ч, след което той ще се придвижи с 32 км/ч с помощта на серия парашути, докато се приводни край бреговете на калифорнийския град Сан Диего. Водолази ще прикрепят въжета към „Орион“, за да го изтеглят за няколко часа до вътрешността на кораб на американските военноморски сили.

Експериментите, които се предвиждат по време на изпълнението на „Артемис I“, са многобройни: изследването на астероид, въздействието на радиацията върху живите организми, търсенето на вода на Луната. Забележителен е и екипажът, който ще потегли на борда на „Орион“. Хора няма да има, но капсулата няма да бъде празна. В нея ще има три кукли манекени с човешки размери. Един от тях ще бъде мъж на име Муникин Кампос в чест на инженера Артуро Кампос, изиграл ключова роля за завършването на мисията “Аполо 13” през 1970 г. Другите два члена на екипажа ще бъдат жени - Хелга и Зохар. Те ще имитират формите, костите и дори органите на истински човек. Едната от тях ще носи противорадиационна жилетка, другата - не. С ракетата ще лети и плюшената играчка Снупи, която ще се носи около капсулата, за да напомня за участието на Европейската космическа агенция в мисията.

Пътуването до Луната без астронавт на борда е старателно подготвено и се очаква да предостави както впечатляващи изображения, така и ценни научни данни, които да подпомогнат следващи мисии в Космоса.

Първият етап от мисията „Артемис“ е планиран да продължи 42 дни. Ракетата има прозорец за излитане от 120 минути. Ако го изпусне, събитието ще трябва да се отмени за началото на септември.

„Артемис II“ ще бъде изстрелян отново през 2024 г., но вече с 4-членен екипаж на борда, който ще бъде издигнат на 8889 км над Луната - най-далечната точка от Земята, до която човек някога е достигал. Чак през 2025 г., ако всичко върви по план, първите 4-ма космонавти ще кацнат на земния спътник и ще останат там в продължение на 30 дни. След тях още двама - мъж и жена, ще се приземят близо до Южния полюс на Луната и в продължение на една седмица ще правят експерименти по повърхността ѝ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати