Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. НАСА ще плаща на компании по 1 долар, за да събират камъни от Луната

Свят

НАСА ще плаща на компании по 1 долар, за да събират камъни от Луната

НАСА ще плаща на компании по 1 долар, за да събират камъни от Луната - Tribune.bg
Снимка:

НАСА сключи договори с четири компании, които да доставят на американската космическа агенция камъни от Луната, съобщава Би Би Си. За това фирмите, успели да съберат проби от лунната повърхност ще получат по 1 долар за образец.

Контракт вече е сключен с Lunar Outpost, американската Masten Space Systems и базираната в Токио ispace, както и с европейското дъщерно дружество на японската компания.

НАСА ще плаща на компаниите за отделни колекции от лунен реголит или лунна почва с тегло между 50g и 500g.

А компаниите надлежно ще трябва да предоставят доказателства как са събирани пробите от земния спътник. Очаква се първите лунни камъни да бъдат доставени през 2023 г., но е възможно програмата да стартира и по-рано.

„Иновацията тук не е от финансова стойност, а в създаването на бизнес и правни норми за формиране на пазар на купувачи и продавачи извън пределите на Земята“, смята космическият експерт Синейд О‘Съливан. По думите ѝ НАСА създава важен прецедент със заплащането от един долар.

Компаниите ще получават парите за образците на 3 вноски – 10 на сто от сумата при сключване на договора, още 10 на сто при излитане на космически кораб и 80 на сто при доставката на камъните.

Междувременно вчера китайският апарат „Чанъе-5“ кацна на повърхността на единствения ни естествен спътник и събра проби, които вече връща обратно към Земята.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети