Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. НАТО: 83% от българите подкрепят да се харчи повече за отбрана

Свят

НАТО: 83% от българите подкрепят да се харчи повече за отбрана

НАТО: 83% от българите подкрепят да се харчи повече за отбрана - Tribune.bg
Снимка:

Според 83 на сто от българските граждани нашата страна трябва да харчи повече за отбрана, на противното мнение са едва осем на сто, а девет процента не могат да преценят. Това сочат данни от проучване на НАТО, включени в представения днес годишен отчет за дейността на алианса, цитиран от БТА.

Според доклада нашата страна миналата година е осигурила за отбрана средства, равни на 1,54 на сто от БВП. Докладът отчита, че засега едва седем държави от алианса покриват целта разходите да достигат два процента от БВП. България изпълнява поставената от НАТО цел за поне 20 на сто дял на разходите за оборудване от общия национален бюджет за отбрана.

Отчита се повишение с осем на сто в последната година за подкрепата за НАТО сред гражданите на страните от пакта, като по последни данни у нас подкрепа изразяват 55 на сто, а 31 на сто са заявили, че са за напускане на алианса. Над половината от участниците в проучването у нас (57 на сто) са на мнение, че членството в НАТО прави военно нападение срещу нашата страна по-малко вероятно и това очакване се споделя от все повече от останалите граждани на страни от алианса.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети