Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. НАТО обмисля допълнително присъствие в Източна Европа

Свят

НАТО обмисля допълнително присъствие в Източна Европа

НАТО обмисля допълнително присъствие в Източна Европа - Tribune.bg
Снимка:

„Ако Русия отново използва сила срещу Украйна и нахлуе там пак, тогава сериозно ще обмислим възможността за подсилим допълнително присъствието си в източната част на НАТО“, това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след края на Съвета НАТО - Русия.

Столтенберг каза, че дискусиите не са били лесни, определи разногласията между двете страни като "сериозни" и добави, че те няма да бъдат лесни за преодоляване. Той обаче определи като „позитивен" факта, че двете страни са седнали на масата за разговори. Русия е представила исканията си, които е изложила още през декември, каза той:

Това включва исканията да спре приемането на каквито и да било нови членове в НАТО, както и да оттеглим силите си от източните ни съюзници.

От своя страна, съюзниците препотвърдиха политиката на НАТО на отворените врати, както и правото на всяка страна да избира в коя колективна система за сигурност да членува.

Също така те ясно показаха, че няма да се откажат от възможностите си да се защитават взаимно, в т.ч. и с присъствие на войски в източната част на Алианса".

Двете страни са обсъдили възможността да възстановят дипломатическите си мисии съответно на Русия в НАТО и на Алианса в Москва, каза още генералният секретар, без да уточни дали и кога би могло да стане това.

Стана ясно също така, че съюзниците са подкрепили предложението му да се договорят редица срещи, на които да се обсъдят въпроси за контрола над въоръжаването и ограничаване на ракетните комплекси.

По думите на Столтенберг Русия е показала, че ще даде отговор след известно време. Между НАТО и Русия все още има много фундаментални несъгласия. Това обяви заместник-външният министър на Русия Александър Грушко.

Той определи разговорите между Москва и Алианса в Брюксел днес като "дълбоки и честни".

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати