Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. НАТО под тревога 10 пъти вчера заради прехващане на руски бойни самолети

Свят

НАТО под тревога 10 пъти вчера заради прехващане на руски бойни самолети

НАТО под тревога 10 пъти вчера заради прехващане на руски бойни самолети - Tribune.bg
Снимка:

Десет пъти самолети на НАТО са изпълнили вчера задачи по прехващане на бомбардировачи и изтребители на Русия, съобщи на официалната си страница пактът. Руските самолети са летели с изключени обозначителни средства над Северния Атлантически океан, над Северно, Черно и Балтийско море. За шест часа са били прехванати шест отделни групи самолети на руската военна авиация.

Норвегия е засякла две групи руски военни самолети, летящи близо до норвежкото крайбрежие. Норвежките реактивни самолети са прихванали два бомбардировача Ту-95 Bear, които са продължили да летят на юг над Северно море, което е накарало Обединеното кралство и Белгия да извадят изтребителите Typhoon и F-16.

Радарите на НАТО също са засекли три руски военни самолета в близост до въздушното пространство на Съюзниците над Черно море, съобщават още от Алианса.

Турски, румънски и български изтребители са се включили в проследяването. Отделно в акцията се е включила и Италия. 

Уточнява се, че руски самолети често летят без обозначения, включително за полетния план, местоположението и височината, с което излагат на опасност гражданските полети.

При вчерашната операция самолетите на Русия не са навлизали във въздушното пространство на НАТО. Операцията е преминала по обичаен начин, се отбелязва в съобщението.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети