Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Столтенберг: Ситуацията в Украйна ще се влоши

Свят

Столтенберг: Ситуацията в Украйна ще се влоши

Столтенберг: Ситуацията в Украйна ще се влоши - Tribune.bg
Снимка:

Призоваваме Путин да спре войната в Украйна и да се ангажира с истинска дипломация, допълни още генералният секретар на НАТО

„Това е война на Путин, планирана от него, насочена към мирна държава. Призоваваме Путин да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна без условия. Да се ангажира с истинска дипломация“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след заседанието на министрите на външните работи на Алианса.

Той предупреди, че руските въоръжени сили продължават атаките с тежко въоръжение из цялата страна, а в следващите дни „нещата ще се влошат – с повече смърт, страдание и разрушение“.

„Предупреждавахме месеци наред, че целта на Путин е да нападне Украйна, опитвахме да намерим дипломатическо решение“, допълни Столтебнерг и заяви, че Русия „плаща висока цена“.

„Президентът Путин не можа да ни раздели, дори сме по-обединени. В отговор на руската агресия засилваме координацията си с Финландия и Швеция“, поясни още той.

Столтенберг отново заяви, че НАТО не е част от конфликта между Русия и Украйна, но „трябва да гарантираме, че конфликтът няма да се разпространи извън териториите на Украйна, защото ще причини още човешко страдание“.

Той посочи, че Алиансът ще разгледа последиците от конфликта в Украйна за евроатлантическата сигурност.

„НАТО се съгласи, че в небето на Украйна не трябва да има самолети на Алианса. НАТО приветства също усилията за създаване на хуманитарни коридори за изтегляне на жителите и доставка на хуманитарна помощ за Украйна.“, заяви генералният секретар.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати