Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. НАТО създава европейска система за ПВО, България ще бъде част от нея

Свят

НАТО създава европейска система за ПВО, България ще бъде част от нея

НАТО създава европейска система за ПВО, България ще бъде част от нея - Tribune.bg
Снимка:

България и още 13 страни-членки на НАТО, както и Финландия, която тепърва предстои да се присъедини към Алианса, подписаха декларация за намерение, с която да се създаде „Европейска инициатива за въздушен щит”.

14-те държави включват: България, Белгия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния, Обединеното кралство.

Ръководената от Германия инициатива цели да създаде европейска противовъздушна и противоракетна отбрана чрез съвместно придобиване на противовъздушно и противоракетно оборудване от европейските нации, се казва в съобщението на Алианса. Според Ройтерс става дума за системи от типа „Ароу 3” и „Пейтриът”.

„Този ангажимент е още по-важен днес, когато ставаме свидетели на безмилостните и безразборни ракетни нападения от страна на Русия в Украйна, при които загиват цивилни граждани и се разрушава критична инфраструктура. В този контекст силно приветствам водещата роля на Германия в стартирането на инициативата „Европейски въздушен щит“, заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

„Новите системи, напълно оперативно съвместими и безпроблемно интегрирани в рамките на въздушната и противоракетната отбрана на НАТО, значително ще повишат способността ни да защитаваме Алианса от всички въздушни и ракетни заплахи”, добави той.

Инициативата ще позволи на всички участващи държави да разработят съвместно система за противовъздушна отбрана, като използват оперативно съвместими готови решения. Този многонационален и многостранен подход предлага гъвкав начин за нациите да засилят възпирането и отбраната си по ефективен и рентабилен начин.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати