Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. НАТО задейства Силите си за реагиране

Свят

НАТО задейства Силите си за реагиране

НАТО задейства Силите си за реагиране - Tribune.bg
Снимка:

Това е първият път, когато Алиансът използва тези сили

През последните няколко месеца съюзниците от НАТО и европейските партньори останаха единни в опозицията на заплахите срещу мира и сигурността в Европа. В отговор на непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна, Алиансът оперативно съгласува своите морски, сухопътни, въздушни, космически и кибернетични сили, за да защити суверенитета на НАТО. Това казва в свое изявление ген. Тод Д. Уолтърс, върховен главнокомандващ на съюзниците в Европа (SACEUR), което е публикувано на страницата на НАТО във Фейсбук.

„С плановете за реакция, одобрени от Северноатлантическия съвет и в съответствие с развиващата се среда за сигурност, сега използваме елементи от Силите за реагиране на НАТО. Това е исторически момент и първият път, когато Алиансът използва тези сили с висока готовност в качеството им възпираща и отбранителна роля. Те представляват гъвкава, надеждна в битка сила, която може да бъде използвана по множество начини“, казва още Тод Уолтърс.

„Тези възпиращи мерки са разумни и повишават нашата скорост, отзивчивост и способност да защитим един милиард граждани, които се заклехме да защитаваме.

„Благодарни сме на нашите съюзници Канада и Съединените щати за техните неотдавнашни ангажименти да разположат допълнителни 7460 войници, включително боен екип на бронирана бригада, артилерийски части, военноморска фрегата и самолети за наблюдение, за да подкрепят това усилие на целия Алианс“, казва още той.

„Вашите войници, моряци, летци и морски пехотинци са готови да защитят всеки метър от съюзническата територия. Възхищаваме се на смелостта и упоритостта на украинските въоръжени сили и гражданите в защитата на своята страна.

„Алиансът остава непоколебим в колективния си ангажимент да се защитаваме взаимно. Продължавайки напред, ние сме готови да използваме силата на всичките си сили, за да защитим Алианса“, категоричен е Тод Уолтърс.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети