Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Национална стачка обхваща Франция

Свят

Национална стачка обхваща Франция

Национална стачка обхваща Франция - Tribune.bg
Снимка:

Работниците в сектори като транспорт, енергетика, образование, събиране на отпадъци и селско стопанство планират да се присъединят към призива на френските профсъюзи за „междупрофесионална“ стачка този вторник.

В резултат на това във вторник ще стачкуват не само работниците в рафинериите и в най-голямата френска атомна електроцентрала "Гравелин", но и работници от други професии в цялата страна. Служителите на френските железници SNCF обявиха намерението си да се присъединят към стачките във вторник. Очаква се планираните стачки да доведат до „сериозни смущения“ в движението на влаковете, като в някои региони ще бъде засегнат "всеки втори влак", заяви заместник-министърът на транспорта Клеман Бон пред телевизия France Inter.

Малките магазини и модни марки спират осветлението след полунощ

Много учители, ученици и други служители в средните училища, гимназиите и университетите също ще отсъстват във вторник. Sne-FSU, най-големият профсъюз в средното образование, обяви на своя уебсайт, че ще се присъедини към общата стачка в цяла Франция, за която настоява Общата конфедерация на труда (CGT), за да поиска увеличение на заплатите в условията на глобална инфлация.

Мобилизация се провежда и в секторите на здравеопазването и селското стопанство. Профсъюзът на здравния сектор CFDT-Santé също призова на своя уебсайт около 200 000 работници в частни клиники и старчески домове да стачкуват „за преговори за нова класификация и достойно заплащане“.

Франция налага таван за цените на ток и газ

В съобщение за пресата от понеделник профсъюзът на фермерите в региона Pays-de-la-Loire, Confederation paysanne de Maine-et-Loire, също призова своите членове да се присъединят към протестите за заплащане на труда.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати