Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Най-малко 35 хил. протестираха в източния руски град Хабаровск в подкрепа на местния губернатор

Свят

Най-малко 35 хил. протестираха в източния руски град Хабаровск в подкрепа на местния губернатор

Най-малко 35 хил. протестираха в източния руски град Хабаровск в подкрепа на местния губернатор - Tribune.bg
Снимка:

Сергей Фургал е задържан по подозрения, че е участвал в убийствата на няколко бизнесмени преди 15 години

Най-малко 35 хиляди протестиращи се събраха на митинг в източния руски град Хабаровск в подкрепа на местния губернатор, арестуван тази седмица за предполагаемо поръчителство на няколко убийства, предаде АФП, цитирана от  Faktor.bg.

Съд в Москва в петък постанови задържането на 50-годишния Сергей Фургал по подозрения, че е участвал в убийствата на няколко бизнесмени преди 15 години. Мъжът е задържан за срок от два месеца в очакване на обвинение. Самият той категорично отрича всичко.

Според източници от партията на Фургал - Националистическата либерално-демократична партия, участниците в протеста са били поне 35 хиляди души. Според властите, обаче, между 10 хиляди и 40 хиляди руснаци са подкрепили управителя.

Според различни анализатори митингът „очевидно се подхранва и от по-широки антикремълски настроения, като хората скандират лозунги и против Владимир Путин“.

Местният уебсайт за новини DVHab.ru нарече митинга „най-големият в историята на Хабаровск“. По време на протеста си гражданите блокираха трафика в града. 600 хиляди души живеят в Хабаровск.

Демонстрациите бяха безпрецедентни за почти всеки руски град извън Москва и Санкт Петербург, и макар и неразрешени, изглеждаха мирни и се проведоха без намеса на полицията. По-малки протести се проведоха и в други градове в района на Хабаровск.

Избран през 2018 г., Фургал обърка управляващата партия „Единна Русия“, като спечели почти 70% от гласовете на хората.

Вече над 40 000 души са подписали петиция с искане за освобождаването на Фургал.  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети