Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Най-мощната ракета в света изпълни първи търговски полет (ВИДЕО)

Свят

Най-мощната ракета в света изпълни първи търговски полет (ВИДЕО)

Снимка:

Най-мощната ракета, която е в употреба в момента, извърши първия си търговски полет. „Фалкон Хеви“ на компанията „Спейс Екс“ излетя от същата площадка на космодрума Кейп Канаверал, от която започваха в миналото мисиите „Аполо“ на НАСА.

На борда на високата колкото 23-етажна сграда ракета беше сателитът Арабсат 6А, който се изстрелва от Саудитска Арабия, за да предава телевизионен и телефонен сигнал, както и интернет в Близкия Изток, Африка и Европа.

И трите основни компонента на „Факон Хеви“ се завърнаха успешно на Земята, пише БГНЕС. Около 3 минути след отделянето от повърхността, първите две ракети носители се разкачиха и кацнаха обратно. Последната изведе сателита в космоса и около 10 минути след първите две също кацна по план.

За „Спейс Екс“ на милиардера Илон Мъск беше много важно голямата ракета да се представи успешно, защото продължава борбата с компанията алианса между Боинг и Локхийд, както и с Блу Ориджин на най-богатия човек в света Джеф Безос за военните поръчки за космически изстрелвания, които носят милиарди долари.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още