Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия спря доставките на газ за Полша (ДОПЪЛНЕНА)

Свят

Русия спря доставките на газ за Полша (ДОПЪЛНЕНА)

Русия спря доставките на газ за Полша (ДОПЪЛНЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

„Газпром” е информирал, че ще спре доставките по газопровода „Ямал-Европа” в сряда

Русия е спряла доставките на газ за Полша по договора с Ямал, пише полският Onet.pl.  „Газпром” е информирал Полската петролна и газова индустрия (PGNiG), че ще спре доставките по газопровода „Ямал-Европа” в сряда от 08.00 часа централно европейско време (09.00 българско време), се казва в изявление на PGNiG, публикувано тази вечер, предаде Ройтерс.

По-рано днес Полша отказа да плаща руския газ в рубли и обяви, че е готова - в случай че Русия спре доставките. Първоначално информацията е била за значително намаляване на обема на газ, а след това станало ясно, че кранът е спрян напълно.

Потвърждението е дошло по две линии – от правителствените среди и от страна на Полската нефтодобивна и газова индустрия PGNiG.

В края на март президентът на Руската федерация Владимир Путин съобщи, че е подписал декрет, разпореждащ от 1 април на чуждестранните контрагенти на Газпром от т. н. неприятелски държави да плащат за природния газ в рубли и заплаши в противен случай със „завъртане на кранчето“. Повечето страни в ЕС, в това число Полша и Германия, не се съгласиха с ултиматума.

Миналата седмица изтече срокът за уреждане на плащанията за газ в руска валута.

В съществуващия договор се казва, че полската страна има право да иска обезщетение за вреди при нарушаване на договора.

Полският министър на климата и околната среда Анна Москва, заяви, че полските газови хранилища са запълните на 75%. Тя отбеляза, че няма да има намаляване на доставките на природен газ за полските потребители и че към момента няма да бъде изтеглян газ от наличните резерви, съобщава Ройтерс.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати