Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нетаняху: Израел няма да позволи на Иран да създаде ядрено оръжие

Свят

Нетаняху: Израел няма да позволи на Иран да създаде ядрено оръжие

Нетаняху: Израел няма да позволи на Иран да създаде ядрено оръжие - Tribune.bg
Снимка:

Иран уведоми за увеличаване на производството на обогатен уран

Решението на Иран да повиши нивото на обогатяване на уран показва намерение да развива военната си ядрена програма. Израел обаче няма да допусне Техеран да създаде ядрено оръжие, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. Той отговори на информацията, че Иран е започнал процес на обогатяване на уран с 20 % в комплекса Фордо.

По-рано стана известно, че Иран е информирал ядрения надзорен орган на ООН, че може да започне да обогатява уран до нива, доста по-високи от разрешените, записани в условията на ядрената сделка от 2015 г., съобщи агенция ИСНА.

След излизането на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма през 2018 г., през 2019 г. Иран започна поетапно да спира изпълнението на своите ангажименти по споразумението, свързани с обогатяването на уран и с изследователските дейности. В началото на януари 2020 г. обяви, че този процес е приключил.

За Израел решението на Иран да продължи да нарушава поетите ангажименти, да повишава нивото на обогатяване и да развива промишлени мощности за подземно обогатяване на уран има само едно обяснение – осъществяване на намеренията за развитие на военната ядрена програма. ЕК предупреди Иран, че увеличеното производство на уран нарушава ядрената сделка.

Преди десет години решението на Иран да започне обогатяване до 20 процента едва не доведе до израелски удар срещу ирански ядрени обекти. Напрежението се успокои след подписването на споразумението за иранската ядрена програма през 2015 г.
Възобновяването на обогатяването до 20 процента може да поднови конфронтацията, пише АП.

 


Етикети Иран, уран, Израел

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати