Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нидерландия провежда за първи път "изпит“ за министри

Свят

Нидерландия провежда за първи път "изпит“ за министри

Нидерландия провежда за първи път изпит за министри - Tribune.bg
Снимка:

Новият нидерландски кабинет, който се очаква да положи клетва в началото на юли, се явява на своеобразен изпит пред Камарата на представителите, съобщава в блога си журналистът Апостол Апостолов. Този зрелищен спектакъл се прави за първи път по инициатива на една от партиите D66, но бе изпреварен от шоуто на българския политик Слави Трифонов.

Целта на нидерландците от D66 е да се види доколко новите министри са готови за поемания пост, тяхната мотивираност и компетенции. Своеобразното интервю за работа става достояние на живо по обществената радио и телевизия. Пред камерите неясно защо е решено новият премиер Дик Схоф да не се явява.

Резултатът от това изслушване няма да повлияе при сформирането на кабинета. Въпросите обаче може да затруднят някои от министрите и те да се представят в негативна светлина. За да не се стига до конфузни ситуации, част от партиите, които участват със свои министри в новия кабинет, са заявили, че няма да се явят на този зрелищен панаир.

"В Нидерландия министър или държавен секретар е на поста си, докато Камарата на представителите не оттегли доверието си. Затова и няма да участваме. В Хага вече има достатъчно зрелищна политика и не ни е нужно още от това – депутатите да се опитат да злепоставят и да навредят на някого като повдигат въпроси от миналото му", коментира лидерът на една от отказалите партии - CDA Анри Бонтенбал пред медиите.

SGP en SP обявиха, че няма да участват в разпитите, защото смятат, че министрите трябва да бъдат държани отговорни за своите политики и действия в дебат, а не предварително в "нещо неясно, което е по средата между кандидатстване за работа или встъпително интервю".

Според GroenLinks-PvdA, която ще участва, срещата с депутатите всъщност е някаква възможност за Камарата да обсъди пригодността на бъдещ министър.

"Това реално не е възможно в дебати", смята депутатката Кати Пири, защото става дума за конкретна тема като закон. Фактът, че някои (бъдещи) опозиционни партии не участват, е това, което Пири нарича "жалко".

Обществената телевизия на страната припомня факта, че миналата година евродепутатите разпитваха на дълго и широко члена на CDA Вопке Хукстра преди да поеме поста на еврокомисар. При изслушването ЕК не остана единна дали е подходящият кандидат и чрез допълнителни въпроси и отговори той трябваше да изчака цял ден преди да разбере, че получава поста.

През 2014 г. пък словенската бивша премиерка Аленка Братусек не направи добро впечатление и 112 от 125-те членове на комисията на Европейския парламент гласуваха против нейната кандидатура.


 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати