Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Никола Димитров: Без Договора с България евроинтеграцията на Македония ще е по-трудна

Свят

Никола Димитров: Без Договора с България евроинтеграцията на Македония ще е по-трудна

Никола Димитров: Без Договора с България евроинтеграцията на Македония ще е по-трудна - Tribune.bg
Снимка:

„Този договор по някакъв начин регламентира механизма как да се решават въпросите и различията“, посочи македонският външен министър

Без Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония, който беше подписан от премиерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 август 2017 г., процесът на евроинтеграция на Скопие наистина би бил по-труден, както признават много анализатори. Това заяви в ексклузивно интервю за МИА македонският министър на външните работи Никола Димитров.

„Този договор по някакъв начин регламентира механизма как да се решават въпросите и различията, че те ще бъдат разрешавани по приятелски начин“, категоричен е той.

В интервюто първият дипломат на Македония коментира думите на еврокомисаря по политиката на добросъседство и преговорите Оливер Вархели за разширяването на Европейския съюз. При посещението си в Скопие Вархели каза, че интеграцията на страната в ЕС зависи от по-нататъшното прилагане на Договора от Преспа и Договора за добросъседство с България. В тази връзка Димитров коментира отношенията с България и могат ли да се очакват пречки от нейна страна за евроинтеграцията на Македония.

„България е член на ЕС, ние сме страна кандидат и искаме да започнем преговори за присъединяване, като наред с другото с този договор България по някакъв начин би трябвало да ни подкрепи в нашите стъпки към ЕС“, заяви Димитров и добави: „Ако целта в крайна сметка е да бъдем истински приятели, трябва да има уважение към достойнството и идентичността на съседа чрез този процес“.

Димитров припомни, че съществува смесена историческа комисия, която се занимава с въпросите на общото минало на двата народа. По думите му историците, освен всичко друго, се занимават с героите от миналото, включително Гоце Делчев, позовават се на негови оригинални писма по някакъв начин, използвайки самоопределението му в даден исторически контекст.

„Същото право имат и днешните македонци. Въпросът за езика и идентичността в международното право не е предмет на признаване от друга държава. Обаче, това, което подлежи на признаване, е нашето право да кажем кои сме, да говорим македонски и т.н. И сега е практически невъзможно този процес да се насочи към сближаване и приятелство без тази почит към настоящето“, заяви македонският външен министър.

Според него историческите въпроси не могат да бъдат обективни, да се стигне до разбиране, ако се чувстват застрашени за това, че са македонци и че говорят македонски.

„Затова процесът е много деликатен и мисля, че ще има пречка, ако има подобна позиция... Но и да я нямаше тази ситуация, има анализатори, които твърдят, че би било по-трудно, ако го нямаше Договора. Така че това ще остане и ще изисква много усилия и грижи в този процес, няма да е лесно и за една нощ, но трябва да приключи така както се очаква“, заяви още министър Димитров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети