Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ню Йорк таймс: Сгради в София и Букурещ са уязвими при силно земетресение

Свят

Ню Йорк таймс: Сгради в София и Букурещ са уязвими при силно земетресение

Снимка:

На Балканите остават рисковете с остаряващите сгради, констатира изданието

Поредица правителства в балканските страни на Югоизточна Европа не успяват да се заемат с рисковете, свързани с остаряващите сгради, твърди „Ню Йорк таймс” в статията си „Урокът от албанското земетресение - Балканите не са готови за голям трус“. Милиони хора в региона живеят в сгради, които едва ли ще издържат голямо земетресение, предупреждава изданието.

В статията се припомня за труса на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, с 50 жертви, оставил хиляди без покрив, както и че регионът в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения. Експерти коментират, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус. Според тях властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба.

Матей Сумбасаку, основател на Re:Rise - първата румънска НПО, специализирана в намаляване на сеизмичния риск, посочва, че само в Букурещ има 349 високорискови постройки, които вероятно ще рухнат при силно земетресение, а стотици други сгради биха получили големи повреди.

Американското издание се връща и към земетресението с магнитуд 5,7 в Стражица през 1986 г., когато щетите са далеч по-големи от очакваното.

Експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия коментира, че България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради. По думите му приземните етажи на някои от новите сгради са превърнати в магазини и на покривите е добавен допълнителен етаж, което представлява риск при земетресение.

В Румъния най-старите постройки често са най-рискови. Но в други страни – например в Албания, скорошното строителство притеснява мнозина експерти.  


Коментари (1)

ЕЛИ БЪЛГАРИ ПЛЮЯТ ПО БЪЛГАРИЯ

ОТ КЪДЕ В АМЕРИКА ЗНАЯТ ЗА НАШИТЕ СГРАДИ????????
04.01.2020 09:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още