Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нобелова награда за откривателите на вируса на хепатит С

Свят

Нобелова награда за откривателите на вируса на хепатит С

Нобелова награда за откривателите на вируса на хепатит С - Tribune.bg
Снимка:

Около 71 милиона души живеят с хронична инфекция с хепатит С

Нобеловата награда за физиология и медицина за 2020 г. се присъжда на откривателите на вируса на хепатит С, обявиха от Нобеловия комитет в Стокхолм. Това са Харви Алтер (САЩ), Майкъл Хутън (Великобритания) и Чарлз Райз (САЩ). Тримата имат решаваш принос за борбата с хепатит С – световен здравен проблем, който засяга главно черния дроб.

Според Световната здравна организация около 71 милиона души живеят с хронична инфекция с хепатит С. Значителен брой от тях биха могли да развият цироза или рак на черния дроб.

Нобелова награда за откривателите на вируса на хепатит С Нобелова награда за откривателите на вируса на хепатит С

"Хепатит С вероятно е причинил точно толкова, ако не и повече смъртни случаи, колкото настоящата пандемия от коронавирус“, казва Гилбърт Томпсън, професор по клинична липидология, пред Си Ен Ен.

От Нобеловата асамблея казаха, че е трябвало да се обадят няколко пъти на победителите.

"Събудих ги и те бяха много изненадани. Определено не седяха до телефона, защото няколко пъти им звънях, но без отговор. След като се свързах с тях, те бяха изключително изненадани и наистина щастливи. Останаха безмълвни“, каза секретарят на Нобеловата асамблея.

Очаква се утре да бъде обявена наградата за физика, а в сряда – за химия. В четвъртък предстои да стане известно името на Нобеловия лауреат по литература, а в петък – носителя на Нобеловата награда за мир.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети