Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Норвегия отпуска 103 млн. долара на Украйна за енергийната инфраструктура

Свят

Норвегия отпуска 103 млн. долара на Украйна за енергийната инфраструктура

Норвегия отпуска 103 млн. долара на Украйна за енергийната инфраструктура - Tribune.bg
Снимка:

Норвегия ще предостави 1,1 млрд. крони (103 млн. долара) на Украйна, за да подпомогне ремонта на енергийната инфраструктура и да осигури електроснабдяването на страната преди следващата зима.

"Русия извършва масирани, систематични атаки, за да парализира енергийната мрежа, но украинците работят денонощно, за да поддържат основните доставки на електроенергия за населението", заяви министър-председателят Йонас Гар Стьоре.

Новите оценки показват, че повече от 50% от капацитета за производство на електроенергия в Украйна е унищожен, предаде АФП.

"Ние сме в тесен диалог с Украйна за това как тя може да използва тези средства най-ефективно. Самите украинци имат най-добра представа за това, което е необходимо", заяви Стьоре, като добави, че е важно да се започне ремонт на инфраструктурата преди настъпването на зимата.

Норвегия съобщи, че вече е взето решение 120 млн. крони да бъдат насочени за ремонт в района на Харков, който е особено тежко засегнат от руските атаки.

Ще бъдат инсталирани слънчеви панели в седем родилни отделения и операционни зали в района на Харков.

През 2022 г. Норвегия е предоставила на украинския енергиен сектор финансиране в размер на 2,1 млрд. крони, а през миналата година - 1,9 млрд. крони.

Скандинавската държава е обещала 75 млрд. крони военна и гражданска помощ за Украйна за петгодишния период 2023-2027 г., като средствата ще се отпускат всяка година в съответствие с нуждите на Украйна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати