Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Норвегия премахва всички ограничения срещу COVID

Свят

Норвегия премахва всички ограничения срещу COVID

Снимка:

Норвегия отменя всички ограничителни мерки, свързани с новия коронавирус, съобщава „Ройтерс“. Северната нация се присъединява към малък, но нарастващ брой държави, включително Дания и Великобритания, които премахнаха всички мерки срещу разпространението на COVID-19.

„Изминаха 561 дни, откакто въведохме най -строгите мерки в Норвегия в мирно време ... Сега е моментът да се върнем към нормалното ежедневие“, каза премиерът Ерна Солберг на пресконференция. Ограниченията ще приключат в 16:00 местно време в събота, каза тя.

Решението да не се изисква повече социално дистанциране ще позволи на културните и спортни заведения да използват пълния си капацитет, а не само част от местата, докато ресторантите могат да се запълнят и нощните клубове да се отворят отново.

Досега Солберг беше изпълнила първите три етапа на четиристепенен план за премахване на социалните и икономически ограничения, наложени от март миналата година, но последната стъпка беше отлагана няколко пъти на фона на притесненията относно честотата на заразяване.

„Накратко, сега можем да живеем нормално“, каза Солберг.

Около 76% от всички норвежци вече са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, докато 67% от населението е напълно ваксинирано, според Института за обществено здраве.

„Въпреки че ежедневието сега се нормализира за повечето хора, пандемията не е приключила. Хората все още ще се разболеят и затова е важно всички да се ваксинират“, добави тя.

Тя предупреди обаче, че тези, които се заразят с COVID-19, все още трябва да отидат в изолация, за да избегнат разпространението на вируса. Ограниченията за пътуване също ще бъдат облекчени и правителството вече няма да съветва да не се пътува извън Европа.

Някои ограничения все още ще важат за тези, пристигащи от страни, за които се смята, че имат висок процент на инфекции.  


Топ новини

виж още

Актуална тема