Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нов кръг преговори за мир между Русия и Украйна в Истанбул

Свят

Нов кръг преговори за мир между Русия и Украйна в Истанбул

Нов кръг преговори за мир между Русия и Украйна в Истанбул - Tribune.bg
Снимка:

Нов кръг преговорите между делегациите на Русия и Украйна в Истанбул. Това за първите директни преговри от две седмици.  Президентът Ердоган, който е домакин, заяви, че е готов да посредничи за среща между Путин и Зеленски.  Турция очаква, че срещата между Русия и Украйна в Истанбул ще бъде от полза за преговорния процес, допълни още Ердоган.

Той каза, че ситуацията в Украйна дълбоко разстройва Турция, която е съсед и приятел на Русия и Украйна. Ердоган по време на обръщение към делегациите на Руската федерация и Украйна призова за прекратяване на огъня.

Делегацията на Украйна се ръководи от министъра на отбраната Алексей Резников, както и от Михаил Подоляк, който е ръководител на кабинета на президента. 

Украйна ще иска прекратяване на огъня, а Русия настоява Киев да се откаже от всякакви намерения за присъединяване към НАТО - нещо, с което украинският президент Володимир Зеленски се съгласи и посочи, че е готов да направи компромис.

Други въпроси, които се очаква да бъдат обсъдени, са за съдбата на контролираните от сепаратистите региони в източната част на Украйна, както и статутът на Крим, който беше официално анексиран от Русия през 2014 г.

Досегашните разговори не доведоха до съществен напредък, като една от причините е, че Киев настоява за  гаранции за сигурност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна липсата на напредък в досегашните разговори, охлаждайки очакванията за някакъв пробив. От своя страна първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба обяви на сайта си, че президентът Зеленски е дал много ясни указания на делегацията.

„Не търгуваме с хора, територии или суверенитет“, напомни Кулеба. Според него минималната цел на започващите днес преговори е постигането на трайно спиране на огъня.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети