Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нов опит за решаване на кризата по Брекзит

Свят

Нов опит за решаване на кризата по Брекзит

Нов опит за решаване на кризата по Брекзит - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се ключов вот в британския парламент

Лондон ще направи пореден опит, за да излезе от кризата около Брекзит. Днес в британския парламент ще бъдат гласувани поправки, свързани с излизането на страната от ЕС.

Междувременно премиерът Тереза Мей обяви, че ще поиска нови преговори по договора за напускане с Брюксел. Това тя е потвърдила пред членове на кабинета си, предава БиБиСи. Същевременно обаче от ЕС многократно заявиха, че не могат да предложат нищо повече от вече постигнатото споразумение. То обаче бе отхвърлено от депутатите на Острова.

Очаква се днес да бъдат гласувани няколко поправки. Лейбъристите настояват в закона за Брекзит изрично да се впише, че се изключва вариант за излизане без сделка. Консерваторите имат готови сценарии за напускане на ЕС без сделка. Единствено либералдемократите настояват за втори референдум, което пак изключва възможността Великобритания да напусне Съюза без сделка.

Една от поправките е "Малтхаус" и предвижда удължаване на преходния период с още една година, за да има достатъчно време за сключване на договор за свободна търговия. Другата е поправката "Брейди", която предвижда замяна на предпазния механизъм за Ирландия с алтернативи. Източници на БиБиСи твърдят, че именно този план би подкрепила и Тереза Мей. Лейбъристите пък застават зад поправката „Купър“, която предлага отлагане на Брекзит с девет месеца, ако до края на февруари няма постигнат консенсус между британските депутати.

Точно два месеца преди Брекзит – 29 март, вотът в британския парламент се очаква по-късно тази вечер.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати