Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нова страница: Гърция и Турция затоплят отношенията

Свят

Нова страница: Гърция и Турция затоплят отношенията

Нова страница: Гърция и Турция затоплят отношенията - Tribune.bg
Снимка:

Гърция и Турция се споразумяха да възобновят отношенията си, създавайки пътна карта, предназначена да постави началото на нова ера на по-тесни връзки между двете съюзнички в НАТО, но исторически врагове.

Днес на исторческа визита в Гърция беше турския президент Ердоган, който се договори с гръцкия премиер Мицотакис да се съсредоточат върху поддържането на добросъседски отношения, отворени канали за комуникация, да търсят военни мерки за изграждане на доверие за премахване на източниците на напрежение, да увеличат обема на търговията и да работят по въпроси, които ги държат разделени, особено в Егейско море.

„Няма проблем между нас, който да е неразрешим. Стига да се съсредоточим върху голямата картина и да не станем като онези, които пресичат морето и се давят в реката“, каза Ердоган след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

„Искаме да превърнем Егейско море в море на мира. Чрез съвместните стъпки, които ще предприемем Турция и Гърция, искаме да бъдем пример за света“, добави той.

След словесните престрелки през последните години, студените отношения между двете съседки се стопиха значително, след като Гърция бързо изпрати помощ след опустошителното земетресение в Турция през февруари, напомня Financial Express.

Срещата на Мицотакис и Ердоган продължи по-дълго от предвиденото, а Мицотакис се обърна към Ердоган със „Скъпи Тайип“. Ердоган каза, че очаква да приеме Мицотакис в Анкара.

Съюзниците от НАТО искат да увеличат обема на двустранната търговия от 5 на 10 милиарда долара, докато Ердоган каза, че двете страни могат да се възползват от срещи на високо ниво, провеждани годишно.

„Историческа отговорност“

„Географията и историята наложиха да живеем в един и същ район... Но аз чувствам историческа отговорност да използвам тази възможност, за да сближа двете държави една до друга, точно както са нашите граници“, каза Мицотакис.

Гърция и Турция отдавна са в спор по въпроси, включително къде започват и свършват техните континентални шелфове, енергийни ресурси, полети над Егейско море и етнически разделения остров Кипър

Но и двете страни искат да покажат, че са готови да възстановят отношенията си.

Турция се стреми към членство в ЕС повече от две десетилетия. Откакто беше преизбран през май, Ердоган обеща, че Турция остава ангажирана с подобряването на отношенията със своите западни партньори и съюзници.

Анкара работи за привличането на чуждестранни инвеститори, като същевременно поправя връзките си с регионални и западни участници, проблем, който отдавна оказва влияние върху турската икономика.

След дълговата криза, която разтърси зоната на евровалутата, Гърция има за цел да си възвърне позициите и да изглежда като стълб на стабилността в Източното Средиземноморие в геополитическа среда, променяща се поради войната в Украйна и конфликта в Газ

По време на визитата стана ясно, че Гърция ще издава седемдневни туристически визи на турските граждани за общо десет егейски острова

Общо 15 двустранни документа бяха подписани на Висшия съвет за сътрудничество Гърция – Турция.

„Ще бъде много по-полезно за бъдещето, ако гледаме на нещата от гледна точка на полупълна чаша“, каза Ердоган на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, с която се видя първо щом стъпи в Атина.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети