Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нови „болезнени“ мерки срещу коронавируса в Германия

Свят

Нови „болезнени“ мерки срещу коронавируса в Германия

Снимка:

Влизат в сила нови правила за влизане на български граждани в Германия

Заради рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус в Германия, канцлерът Ангела Меркел и кметовете на големите градове решиха да въведат нови мерки. Те включват ограничаване работата на заведенията и използване на армията, съобщи АРД.

Въоръжените сили и институтът „Роберт Кох” да изпращат експерти в огнищата на зараза от коронавирус, решиха Ангела Меркел и кметовете на единадесетте най-големи германски градове. Подкрепата е полезна и необходима, ако за седем дни бъдат регистрирани повече от 35 новозаразени на 100 000 жители.

Ако по-късно тези стойности се повишат до 50 новозаразени, градовете трябва да въведат и по-обширни ограничения. Това включва, например, изискването за носене на маска на публични места, ако там не може да се поддържа необходимата дистанция. Предвидени са също ограничения за работата на заведенията и ограничения за продажба на алкохол, както и допълнителни ограничения за броя на участниците в събития и частни тържества.

„Наясно съм, че мерките, които са необходими сега, причиняват болка”, каза канцлерът след видеоразговора с кметовете. Например забраната за работа на заведенията ще ги засегнат сериозно, а те вече изпитва трудности. А ограничаването на сватби и други тържества засяга дълбоко личния живот на хората, но основният приоритет е, ако е възможно, да не се стига до блокиране на икономическия и социалния живот, както се случи през пролетта.

Меркел призова по-специално младите хора да приемат сериозно правилата срещу коронавируса и да помислят за онова, което е важно - здравето на собственото семейство или възможностите за обучение, които обаче зависят от силната икономика. „Всичко ще се върне: купони, излизане, забавления без корона – правила”, каза канцлерът. Сега обаче е необходимо да се носят маски, да се спазва дистанция, да се използва приложението „Corona” и да се проветрява редовно.

Работата на администрацията трябва да бъде реорганизирана така, че да могат да се контролира изпълнението на ограниченията. Ако увеличаването на броя на инфекциите в огнищата не спре до десет дни най-късно, допълнителните ограничения са неизбежни.

По информация на „Дойче веле”, мерките за Берлин влизат в сила от тази нощ. От 00:00 часа на 10 октомври се забранява продажбата на алкохол на територията на Берлин, а ресторантите и баровете трябва да затворят не по-късно от 23:00 часа.

Няколко собственици на барове вече подадоха жалба в градския конституционен съд срещу това разпореждане на местните власти.

Мерките включват също забрана на едно място да се събират повече от 10 човека.

Берлинската клиника „Шарите” е започнала подготовка за втора вълна на пандемията. Болницата е била принудена да съкрати броя на плановите операции, за да освободи ресурс за очакваните пациенти с COVID-19.

Заради ръста на заразените с коронавирус Берлин е включен в списъка на зоните с повишен риск.

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация от Федералната полиция с правилата за влизащите в Германия пътници във връзка с COVID-19. Според тези правила, ако пристигате в Германия от чужбина по суша, море или въздух и сте били във високо рискова зона през последните 14 дни преди пристигането си, сте законово задължен при идването си да отидете директно вкъщи или на друго място за настаняване и да останете там постоянно за период от 14 дни/под карантина/.

За високорискова зона се счита страна или район извън Германия, където съществува висок риск от SARS-CoV-2 инфекция по време на пристигането ви в Германия.

Това е регламентирано в немското законодателство и се санкционира като административно нарушение с глоба. Законът ви задължава да уведомите съответните здравни власти за адреса си в Германия, на който ще пребивавате.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още