Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пълен локдаун в Атина и област Атика от утре

Свят

Пълен локдаун в Атина и област Атика от утре

Пълен локдаун в Атина и област Атика от утре - Tribune.bg
Снимка:

Ограниченията ще продължат до 28 февруари

Гърция въвежда пълен локдаун в Атина и околния регион Атика от четвъртък, съобщи в. "Та Неа", като се позова на изявление на премиера. В гръцката столица и област Атика живеят половината от 11-милионното население на страната.

„Всички училища и несъществени магазини ще бъдат затворени, за да спрат разпространението на коронавируса“, посочи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Ръководителят на Гръцката гражданска защита Никос Хардалиас обяви мерките за допълнително, твърдо блокиране в Атина и Атика, които влизат от 6:00 ч. сутринта на 11 февруари и са в сила до неделя, 28 февруари 2021 г.

Мерките включват ограничения на движението с удължен комендантски час в събота и неделя, затваряне на училищата и религиозни служби без присъствието на хора, работа на търговията на дребно само с онлайн пазаруване и затваряне на услуги като фризьори, салони за маникюр и др.

Затворени ще са училищата за всички образователни нива, както и детските градини и предучилищните паралелки. Изключение ще има за специални училища с необходимо физическо присъствие.

Магазините за цветя ще са отворени само в предстоящата събота и неделя, 13-14 февруари, поради Свети Валентин, като клиентът ще се уговаря предварително и тогава ще посещава магазина. Мярката е изключение, тъй като цветарите „предварително са поръчали тонове цветя поради специалния ден“.

Полицейски час от понеделник до петък ще е от 21:00 до 05:00 часа, а в събота и неделя - от 18:00 до 5:00 часа.

Движението в района ще става със SMS или ръкописна бележка. Разрешено е движение между различни общини по известните причини - работа, здравословни причини, завръщане в основното местожителство (веднъж!), студенти при определени условия, разведени родители да посещават децата си, погребения. Необходимите документи трябва да са на разположение.

Маски в Атина и Атика ще са задължителни на закрито и на открито.

Магазини и услуги, които могат да работят са хранителни магазини (супермаркети, хранителни магазини, пекарни и др.), аптеки, зоомагазини, телекомуникационни магазини само за плащания на сметки, оптика и ушни устройства се пазаруват само с предварително записване. Търговия на дребно ще е възможна само с онлайн поръчка и куриер. Таксита и частни превозни средства ще могат да превозват до 2 лица в допълнение към шофьора.

В болниците ще се допуска по 1 придружаващ човек на пациент. Операциите се ограничават до 80%, с изключение на онкологията, спешните случаи и специализираните болници. Не са разрешени посещения в домове за възрастни хора.

Църкви ще провеждат религиозните си служби без присъствие на хора. Погребения, сватба, кръщене са разрешени при максимум 9 души.

Успоредно с налагането на новите мерки ресторантьорите в цяла Гърция организират бойкот.

"Дайте кислород, ние се задушаваме. Предаваме ключовете на ресторантите", под този лозунг Гръцката федерация на ресторантьорите днес в цяла Гърция събира ключовете на своите заведения, които са затворени повече от три месеца и планира да ги предаде на правителството.

Президентът на Федерацията на ресторантьорите Йоргос Каватас каза, че четири от десет заведения за обществено хранене вероятно изобщо няма да бъдат отворени, но също така, че се нуждаят от финансова подкрепа, както по време на карантината, така и при отварянето им отново.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати