Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нови мерки за неваксинираните в Гърция от 13 септември

Свят

Нови мерки за неваксинираните в Гърция от 13 септември

Снимка:

Рестрикциите ще важат до 31 март 2022г.

Нови мерки за неваксинираните в Гърция влизат в сила от 13 септември, обяви министърът на здравеопазването Василис Кикиляс. Те ще бъдат въведени за периода от 13 септември до 31 март 2022 г. и ще се отнасят за неваксинирани граждани.

Според разпоредбите на гръцките власти работещите в частния и в обществения сектор неваксинирани лица ще трябва веднъж седмично да си правят бърз тест, изключително в частните диагностични центрове. Тестът е с цена 10 евро, а неваксинираните сами ще си покриват разходите за тях.

Освен това новите мерки предвиждат закритите помещения да са достъпни само за ваксинирани, както и задължителен отрицателен тест за пътуване с кораб, автобус, влак или самолет за неваксинираните.

Министър Кикиляс подчерта, че съгласно данните на Националната организация за обществено здраве, над 90% от пациентите в отделенията за интензивно лечение на ковид са неваксинирани.

„Няма как отново болниците в страната да се превърнат само в ковид центрове“, изтъкна гръцкият здравен министър. По думите му за неваксинираните служители в областта на туризма, образованието, храненето, телевизионните, театралните, музикалните и кино продукции, както и за студентите ще бъдат задължителни два теста седмично за собствена сметка. За учениците ще са задължителни два селф теста седмично, които ще бъдат безплатни.

Неваксинираните граждани, които планират да пътуват с автобус, влак, кораб или самолет до всички дестинации в Гърция, ще трябва да си направят бърз тест 48 часа преди пътуването, отново срещу сумата от 10 евро.

От 13 септември тестовете в държавните диагностични центрове ще бъдат безплатни, но само за ваксинирани или лица със симптоми. За неваксинираните гръцки граждани ще бъдат безплатни само бързите тестове.

Влизането в закритата част на кафенета, барове, ресторанти, таверни, нощни клубове, както и спортни зали от 13 септември ще бъде разрешено само за ваксинирани лица и тези, които са преболедували ковид през последните шест месеца.

Влизането в театри, музеи, археологически обекти и във фитнес центрове и спортни клубове ще бъде разрешено за ваксинирани, за преболедували и за лица с негативен тест, направен 48 часа по-рано. Задължително остава използването на маски на закрито, както и на открито, ако има много хора.

Кикилиас напомни, че от 1 септември здравните работници и служителите в болниците, които откажат да бъдат ваксинирани, ще излязат в принудителен отпуск. Задължителната ваксинация важи и за частните лекари, така и за фармацевтите. Гръцкият здравен министър посочи, че за да се постигне желаният колективен имунитет от 80 %, е необходимо да се ваксинират още около един милион граждани на страната.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още