Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Нови ограничителни мерки в Италия за великденските празници

Свят

Нови ограничителни мерки в Италия за великденските празници

Снимка:

Изключение е област Сардиния

Правителството на Италия одобри допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на ковид, които са в сила от 15 март до 6 април 2021 г., съобщиха от МВнР.

Според новите разпоредби територията на страната се разделя на 2 зони – „червена“ и „оранжева“. Изключение е област Сардиния, която е обявена за „бяла зона“ и няма наложени рестрикции.

В червената зона попадат областите Кампания, Емилия Романя, Фриули-Венеция Джулия, Лацио, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Пулия, Венето, автономна провинция Тренто. За тях са  забранени се всякакви придвижвания освен по причини, свързани с неотложна работа или доказана необходимост. Разрешено е завръщането на адрес на пребиваване, като е необходимо представяне на декларация.

На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, в „червените“ области са позволени посещения на роднини и приятели. Придвижването към частни  жилища се разрешава само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство.

За най-засегнатите от разпространението на вируса области в Италия остават отворени само магазините за хранителни стоки, за тютюневи изделия и печатни издания, както и аптеките. Разрешава се само индивидуално спортуване и разходки на открито и в близост до дома.

В оранжевата зона на Италия влизат областите Абруцо, автономна провинция Болцано, Базиликата, Калабрия, Лигурия, Сицилия, Тоскана, Умбрия, Вал Д’Аоста. За тях са разрешени придвижванията в рамките на дадена община от 5 ч. до 22 ч. Придвижванията до други общини са позволени само във връзка с неотложна работа, доказана необходимост или по здравословни причини. В рамките на една и съща община е разрешено придвижването до друго частно жилище само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство.

На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, в „оранжевите“ области на Апенините са позволени посещения на роднини и приятели в рамките на една и съща област. Затварят се за клиенти ресторанти, кафенета, барове и сладкарници, като могат да продават храна и напитки само за вкъщи. Разрешена е спортна дейност на открито и в рамките на дадената община;

Магазините и търговските центрове работят през седмицата, като затварят в предпразнични и празнични дни.

От МВнР обръщат внимание на българските граждани, че за Великденските празници цялата територия на Италия, с изключение на евентуални бели зони, преминава в червена зона.

При необходимост от съдействие в Италия нашите съграждани могат да се обръщат към българското посолство в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, +39 349 492 7764, както и към генералното консулство в Милано на тел: +39 02 84942941, +39 333 7826043.    


Топ новини

виж още

Актуална тема