Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва

Свят

Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва

Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва - Tribune.bg
Снимка:

Новият президент на Албания Байрам Бегай положи клетва в парламента и така официално пое поста за следващите пет години, съобщава Асошиейтед прес. Той е осмият президент на страната след падането на комунизма и третият, който идва от редиците на армията.

Бегай призова партиите в страната да си сътрудничат за нейното бъдеще и за укрепването на върховенството на закона.

55-годишният генерал, доскоро ръководел Генералния щаб на Въоръжените сили, бе избран за държавен глава преди месец със 78 гласа от общо 140 депутати в албанския законодателен орган. На официалната церемония при встъпването си в длъжност той обяви, че няма да остане неутрален по отношение на тези, които поставят личните си интереси над тези на нацията.

Бегай беше предложен за поста от управляващата Социалистическа партия, след като опитите да бъде намерен компромисен кандидат с опозицията не успяха. Повечето опозиционни депутати бойкотираха гласуването, а някои отсъстваха и от церемонията по полагането на клетва.

Президентският пост в Албания се заема с петгодишен мандат и има предимно церемониална роля. Президентът е върховен главнокомандващ на армията и има известни прерогативи в съдебната власт и въоръжените сили.

Бегай започна речта си в парламента, като говори за „необратимия европейски път“ на Албания, която започна присъединителни преговори с ЕС през този месец.

ЕС, САЩ и други западни страни поздравиха Байрам Бегай за избора му на президентския пост.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети