Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Новият сръбски патриарх Порфирий се възкачи на престола

Свят

Новият сръбски патриарх Порфирий се възкачи на престола

Новият сръбски патриарх Порфирий се възкачи на престола - Tribune.bg
Снимка:

„Всеки здрав човек може да бъде много по-лош вирус“, каза патриархът

Интронизацията на новия глава на Сръбската православна църква- патриарх Порфирий, се състоя днес в катедралния храм „Архангел Михаил“ в Белград, съобщава РТС.

Архиерейският събор в четвъртък избра Загребско-люблянския митрополит Порфирий за 46-ти патриарх /на 60г./на Сърбия.

На церемонията присъстваха президентът на Сърбия Александър Вучич, членът на президиума на Босна и Херцеговина от сръбска страна Милорад Додик, президентът на Република Сръбска Желка Цвиянович, членове на правителството, ръководители на други религиозни общности и многобройни граждани.

След причастието първойерархът произнесе тържествена проповед, в която посочи посоките на своята служба. „За църквата не е главна задача да работи за решаване на каквито и да било обществени, социални, политически, психологически и всякакви други проблеми. Мисията на Църквата е да изгради мир и взаимно доверие със силата на Христовия мир“, каза сръбският патриарх на събраните в църквата. Той посочи, че патриаршеската служба трябва преди всичко да се основава на духовния опит на светите Божии хора, на връзката им с Христос Богочовек. Той спомена, че по време на службата няма да се ръководи от „частични интереси, партийност или частично участие в политиката“.

„Най-голямата ни грижа ще продължи да бъде Косово и Метохия и нашият православен народ, където и да живее... Косово за нас е духовна пъпна връв, която ни свързва с люлката и източника на нашата идентичност“, подчерта сръбският патриарх.

Предстоятелят на СПЦ призова също за единство на всички православни християни.

Що се отнася до пандемията от коронавируса, той призова гражданите да бъдат силни, да не позволяват на страха да надделее и че „всеки здрав човек може да бъде много по-лош вирус“.

„Човекът е единственият вирус, който създава дисбаланси в света, който Бог е създал. Да покажем колко сме взаимосвързани и единни сме и как заедно можем да преодолеем този бич, преди всичко бичът на греха и болестите“, каза патриархът. Новият патриарх Порфирий (Перич) е роден на 22 юли 1961 г. Приема монашество в манастира „Високи Дечани“ в Косово през 1985 г. На следващата година завършва Богословския факултет в Белград, от 1986 до 1990 г. специализира в Богословския факултет в Атина. След завръщането си в Сърбия става игумен на манастира „Св. Архангели“ в с. Ковил, южно от Нови Сад. Като игумен той привлича много млади хора, интелектуалци, хора на изкуството, музиканти, които ръководи в православната вяра. Създава център за лечение на наркозависими.

Има ключов принос за стартирането на радио и телевизионни предавания на религиозна тематика.

Владее английски, гръцки и немски език, говоримо ползва руски. Бил е много пъти и в България, включително и на междуцърковни антисектантски конференции.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети вирус

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети