Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Новоизбраният президент Никос Христодулидис ще решава кипърския въпрос

Свят

Новоизбраният президент Никос Христодулидис ще решава кипърския въпрос

Новоизбраният президент Никос Христодулидис ще решава кипърския въпрос - Tribune.bg
Снимка:

Разрешаването на кипърския въпрос- това ще бъде основен приоритет на новоизбрания президент на Република Кипър

Заявката даде самият той снощи на церемонията по обявяването му за победител във вчерашните президентски избори.

„Ще направя всичко, за да излезем от безизходицата, да започне отново диалогът, за да създадем предпоставки за решение на кипърския въпрос. За да намерим решение, което гарантира, че ще оставим на децата си страна, обединена в територията, институциите и икономиката си. Една родина, която уважава правата на всичките си жители“.

Той съобщи, че е разговарял с президента и премиера на Гърция Катерина Сакеларопулу и Кириакос Мицотакис, както и с председателя на Европарламента Роберта Мецола и с френския президент Еманюел Макрон.

„Европейската, западната ориентация на страната ни е стабилният компас за бъдещето ни. Ще продължим да разширяваме връзките си с всички страни от региона, но и с всички сили, които могат да изиграят съществена роля за разрешаването на кипърския въпрос в договорената рамка на ООН и принципите и ценностите на Европейския съюз“, заяви победителят на президентските избори в Кипър.

49-годишният бивш външен министър се яви на изборите като независим кандидат, подкрепен от широк спектър от политически сили, сред които водещо място имаха центристките Демократическа партия и Демократически фронт, отбелязва БТА.

Той получи почти 52 % от гласовете, докато съперникът му, независимият Андреас Мавроянис, подкрепен от основната лява партия АКЕЛ, събра малко над 48 на сто. 

На церемонията Христодулидис изрази уважението си към кипърските граждани, които не са го подкрепили, както и към опонентите си на изборите.

„В Кипър, за който мечтаем, няма „наши“ и „други“. В Кипър, за който мечтаем, ще бъда президент на всички кипърци“, каза той и повтори решимостта си да състави правителство с широка обществена подкрепа.

Христодулидис ще встъпи в длъжност на церемония в парламента на 1 март, когато ще поеме поста от настоящия президент Никос Анастасиадис.

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети