Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Няма да екстрадират в САЩ Джулиан Асандж

Свят

Няма да екстрадират в САЩ Джулиан Асандж

Снимка:

Причината -опасения за психичното здраве на основателя на „Уикилийкс“ и рискът той да се самоубие

Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ, постанови британски съдия, цитиран от световните агенции. Причината -опасения за психичното здраве на основателя на "Уикилийкс" и рискът той да се самоубие, поставнови съдия Ванеса Барейтсъре.

49-годишният Асандж е издирван от американското правосъдие заради публикуването на хиляди страници с класифицирани документи през 2010 и 2011 година. Вашингтон твърди, че изтичането на информация е грубо нарушаване на закона и е довело до застрашаването на човешки животи. Според основателя на сайта „Уикилийкс” обаче обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Американските власти имат 14 дни да обжалват – нещо, което те обявиха, че ще направят. 

Ако бъде осъден, Асандж е заплашен от 175 години затвор, съобщиха неговите адвокати. Според американското правителство обаче присъдата му най-вероятно ще бъде между 4 и 6 години.

През 2010 г. Асанж беше обвинен в Швеция в сексуален тормоз и изнасилване. От юни 2012 г. той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон, където беше задържан на 11 април 2019 г. по искане на САЩ. Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор.

Министерството на правосъдието на САЩ е завело 18 наказателни обвинения срещу австралиеца. Той е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в историята на Съединените щати. В резултат на публикуването на тези материали в платформата WikiLeaks, на обществеността станаха известни редица престъпления, извършени от американски войници в Близкия Изток.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още