Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Няма съгласие за общи правила за бързи Covid тестове и карантина в ЕС

Свят

Няма съгласие за общи правила за бързи Covid тестове и карантина в ЕС

Няма съгласие за общи правила за бързи Covid тестове и карантина в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Обещават обща система за всички видове транспорт в ЕС до април 2021г.

Редица правителства на ЕС се противопоставят на общи правила за използването на бързи тестове за коронавирус, пише агенция Ройтерс като се позовава на вътрешен документ на общността.

Очаква се това да нанесе нов удар върху авиокомпаниите, които залагат на бързи тестове за възстановяване на пътническата и туристическа индустрия. "Голям брой страни-членки ясно заявиха, че дискусиите относно общите минимални стандарти и критерии са преждевременни", се посочва в документа от 12-ти ноември. Документът ще бъде поставен на масата, когато лидерите на ЕС започнат да обсъждат координацията при борбата с пандемията по време на видеоконференция в четвъртък.

Бързите антигенни тестове са по-малко точни от стандартните PCR тестове, но могат да дадат резултати за няколко минути, за разлика от вторите. Европейските авиокомпании ги използват за пътници преди отпътуване, като позволяват да пътуват само тези, които са с отрицателен резултат. Но тестването до голяма степен се ограничава до вътрешни полети, отчасти поради нежеланието на европейските страни да прилагат общи правила.

В сряда Европейската комисия да издаде препоръка за това как да се използват бързи тестове, но правителствата не са длъжни да се вслушат в нея.

Комисията бе планирала да издаде и общи препоръки относно карантината и самоизолацията за тези, които влизат в контакт с хора, които имат положителен ковид тест, но сега тя ще отложи необвързващото предложение поради противоречащи си научни препоръки, коментира за Ройтерс европейски служител.

"Подходите на държавите членки по отношение на карантинните задължения във връзка с пътувания се различават значително“, се посочва в немския документ, който ще бъде представен на видеоконференцията на ЕС в четвъртък.

Първоначално германският документ е наречен "доклад за напредъка", но бе преименуван на "доклад за състоянието на координацията на ЕС" срещу пандемията, тъй като на практика има "слаб напредък", отбелязват европейски дипломати.

"Докладът предоставя моментна снимка на състоянието по редица теми, свързани с коронавируса. Като се има предвид, че разглежданите въпроси са от национална компетентност, ние ще продължим да работим интензивно с нашите партньори от ЕС и с комисията за европейска координация в бъдеще", заяви говорител на германското председателство. В Берлин продължават да работят по обща система за всички видове транспорт в ЕС, като казват, че целта е до април 2021 г. да я има.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати