Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Обиски в министерствата на финансите и на правосъдието в Германия

Свят

Обиски в министерствата на финансите и на правосъдието в Германия

Снимка:

Акцията е част от разследване за възможна измама или пране на пари

Полицията в Берлин с обиски във федералното финансово министерство на Германия, което е оглавявано от кандидата за канцлер от Социалдемократическата партия Олаф Шолц. Такава акция имаше и в Министерството на правосъдието, също ръководено от представител на социалдемократите.

Иззети са документи, потвърждаващи случаи на „цялостен обмен на данни” между финансовото разузнаване и двете ведомства.

Разследването започна през 2020 г. след като е засечен сигнал, че служители на управлението за финансово разузнаване при най-малко един случай не са предали на полицията информация за възможна измама или пране на пари.

През 2018 г. на правоохранителните органи не е била предадена информация за подозрителна трансакция в Африка в размер на 1 млн. евро, въпреки че една от банките е предупредила, че въпросният превод на пари може да е свързан с търговия с оръжие, наркотрафик или финансиране на тероризъм.

Следствените действия днес се извършват по-малко от три седмици преди предстоящите парламентарни избори в Германия. Те са свързани с предварително разследване срещу служители на управлението за финансово разузнаване със седалище в Кьолн. Структурата е част от Федералната митническа служба и е на подчинение на министъра на финансите.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още