Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Обрат: Лукашенко се е договорил с Пригожин да спре похода към Москва. Колоните на „Вагнер“ се връщат

Свят

Обрат: Лукашенко се е договорил с Пригожин да спре похода към Москва. Колоните на „Вагнер“ се връщат

Обрат: Лукашенко се е договорил с Пригожин да спре похода към Москва. Колоните на Вагнер се връщат - Tribune.bg
Снимка:

Евгений Пригожин е преговарял с беларуския президент Александър Лукашенко и е приел неговото предложение да спре похода на „Вагнер“ към Москва.  Новината съобщиха руски агенции, а после и световните като Ройтерс и Би Би Си.

Според пресслужбата на президента на Беларус е разработен изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурността на бойците на ЧВК „Вагнер“.

„Пригожин прие предложението на Лукашенко да спре движението на „Вагнер“ на руска територия и за по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението“, каза „Россия 24“, цитирайки пресслужбата на Лукашенко.

Освен това се казва, че се оказва „възможно да се намери приемлив вариант за деескалация на ситуацията с гаранции за сигурност за бойците на ЧВК Вагнер“.

„Россия 24“ твърди, че разговорът е бил съгласуван с Путин.

Бойците на Пригожин тръгват в обратната посока, съобщават от пресслужбата на ръководителя на групировката Евгений Пригожин в канала Telegram.

„Искаха да разформироват ЧВК Вагнер. Ние излязохме на 23 юни на Марш на справедливостта. За едно денонощие ние стигнахме на 200 километра от Москва. За това време ние не сме проляли нито една капка кръв на нашите бойци. Сега дойде моментът, когато кръвта може да се пролее. Затова, разбирайки цялата отговорност за това, че може да бъде пролята руска кръв от една от страните, ние обръщаме своите колони и се оттегляме в своите места на дислокация съгласно плана." В съобщението на Пригожин не се казва нищо за споразумение с Лукашенко.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати