Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Обрат: Шарл Мишел се отказа да става евродепутат

Свят

Обрат: Шарл Мишел се отказа да става евродепутат

Обрат: Шарл Мишел се отказа да става евродепутат - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че се отказва от участие в изборите за евродепутати през юни и ще остане на сегашния си пост до края на мандата през ноември. 

Решението идва дни преди срещата на европейските лидери в Брюксел. „Ще посветя всичките си усилия на настоящите си отговорности с непоколебима решителност, докато стигнат до своя край. Винаги ще бъда пламенен защитник на Европа, която е демократична, силна, обединена и господар на собствената си съдба“, каза Мишел в публикация във Facebook в петък вечерта. „В края на този мандат ще обмисля естеството и посоката на моите бъдещи ангажименти.“

Изненадващото решение на Мишел да се кандидатира на европейските парламентарни избори през юни, което би означавало да напусне поста си месеци преди края на мандата му, предизвика яростни реакции от служители на ЕС, европейски дипломати и парламента.

Длъжностни лица възприеха изненадващото му изявление като сигнал, че той отдава по-голямо значение на политическото си бъдеще, отколкото на сегашната си роля като ръководител на Европейския съвет.

В началото на месеца Мишел съобщи, че предвижда да подаде оставка в навечерието на полагането на клетва от новоизбраните евродепутати през юли. Това откри възможността ръководството на Европейския съвет да бъде поето временно от страната, председателстваща Съвета на ЕС. В тази част на годината председател ще бъде Унгария, което означаваше, че Европейският съвет може да бъде оглавен от премиера Виктор Орбан.

Мишел бе изразил очакване, че Европейският съвет ще съумее да избере навреме негов приемник, за да не се налага Орбан да застава начело на институцията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати