Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Обратен завой: Франция отложи повишаването на цените на горивата

Свят

Обратен завой: Франция отложи повишаването на цените на горивата

Снимка:

Няма да има поскъпване на газа и тока

Официално Франция обяви, че няма да бъде има повишение на цената на горивата, газа и тока.  Съобщението направи френският премиер Едуар Филип, като обясни, че суспендиранто върху планираните промени е за срок от 6 месеца. Той обеща и обществен дебат по темата.

Отмяната идва на фона на протестите във Франция, които прераснаха в безредици. Десетки пострадаха, 4-ма души загинаха, а множество сгради и коли бяха опожарени.

„Французите, които облякоха жълтите жилетки обичат страната си. Ние споделяме техните ценности“, обяви Филип и подчерта, че гневът на хората е трябвало да бъде чут.

Той обаче бе категоричен, че насилието трябва да спре и е оттук нататък всяка демонстрация ще се провежда само след издадено разрешение.

Анализатори посочиха, че това е обратен завой от водената от президента Макрон политика. Той е защитник на борбата с климатичните промени и планираната реформа предвиждаше включване на екологична такса в цената на горивата. Така дизелът щеше да поскъпне с 6,5 евроцента, а бензинът с 3 евроцента.

Различни представители на опозицията обаче коментираха, че временното забавяне няма да успокои хората. Някои политици се обявиха за пълната отмяна на планираните промени.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още