Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Обявиха епидемия от морбили в Скопие

Свят

Обявиха епидемия от морбили в Скопие

Обявиха епидемия от морбили в Скопие - Tribune.bg
Снимка:

Сред заразените има бебе на 8 месеца и няколко деца

Епидемия от морбили е обявена в македонската столица Скопие. Регистрирани се 12 нови случая на заразени, обяви Министерството на здравеопазването в съседната ни страна. Половината от случаите са потвърдени, а другата половина имат типична клинична картина, съобщи предаде агенция МИА.

Сред заболелите има 8-месечно бебе и деца между 3 и 4-годишна възраст. Всички настанени в болница са с усложнение - бронхопневмония.

Част от мерките за ограничаване на заразата са задължителното ваксиниране на все още неваксинираните деца против морбили, както и забрана за приемане на неваксинирани деца в детските градини и училищата.

Общо 15 000 деца под 14-годишна възраст не са ваксинирани.

Морбили (дребна шарка) е остро протичащо инфекциозно заболяване, което засяга приоритетно ранната детска възраст. Характеризира се с висока заразност. Възможно е развитието на усложнения – ларингит, бронхопневмонии, отит, както и засягане на нервната система. От страна на централната нервна система е възможно развитието на енцефалит, менингит, гърчова симптоматика, загуба на съзнание. Засягането на периферни нерви може да доведе до развитие на парализи.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати