Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Очаквано: Държавният департамент на САЩ акцентира върху защитата правата на ЛГБТИ и признаването на македонското малцинство

Свят

Очаквано: Държавният департамент на САЩ акцентира върху защитата правата на ЛГБТИ и признаването на македонското малцинство

Очаквано: Държавният департамент на САЩ акцентира върху защитата правата на ЛГБТИ и признаването на македонското малцинство - Tribune.bg
Снимка:

Докладът се публикува вече 21 години и засяга 194 страни

Държавният департамент на САЩ публикува доклад за състоянието на човешките права, който включва анализ на 194 държави и излиза всяка година по това време. САЩ публикува този доклад от 21 години - от 2000 година насам част от управлението са били почти всички лица, които днес се заявяват за алтернатива на настоящето правителство. В доклада си тази година Държавният департамент критикува в много по-голяма степен държави като Белгия и Гърция на тема корупция, мигранти, насилие над жени и трафик на хора. САЩ критикува правителството на Белгия включително за политиката му да толерира недостъпността на стари обществени сгради със закон от 1970 година.

В доклада за България е особено видим подчертаният акцент от страна на американците върху това, че България трябва да признае македонското малцинство. Мнение, което е в откровено противоречие с настроението на повечето българи в страната. “Властите продължиха да отказват регистрация на етнически-македонски групи като Обединената македонска организация -“Илинден”, се казва в доклада. Същата организация, която води дела срещу България. По този въпрос вицеперемиерът Красимир Каракачанов има категоричен отговор:”Досега казвахме, че до 1944 година няма отделна македонска нация. За какво македонско малцинство в България да говорим, след като македонската национална идентичност се създава в Югославия.”

Време е “Демократична България” да отговори дали подкрепя признаването на македонското малцинство - никой не е чувал какво мислят относно настоящата позиция на България по отношение на започването на процеса на преговори по присъединяване на Република Северна Македония към ЕС? Заради публикуването на този доклад те трябва да дадат ясен отговор по тази тема - съгласни ли са с Департамента на САЩ, или не.

Друга отчетливо подчертана тема в доклада на САЩ е, че се наблюдава нарушаване на правата на така наречините ЛГБТИ хора (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални). Тази тема се натрапва от години на българското общество през партии, НПО-та, медии и организации, финансирани от Америка. “България получава слаба оценка, защото дори не разрешават еднополовите бракове”, пише в своя критична статия “Дойче веле”.

Влиянието на Българския хелзински комитет върху изводите в доклада на САЩ е очевидно, защото БХК се споменава цели 22 пъти в документа. “Роми” се споменава 36 пъти, Неправителствена организация - 74 пъти. Изключително интересно, че на цели три места в документа присъства австралиецът Джок Полфрийман, който не излежа докрай присъдата си за убийството на студента Андрей Монов и през 2020 г. получи разрешение да напусне България. Нима той има нарушени права? Ами семейството на убития български студент?

Бойко Борисов не се споменава никъде в доклада на Държавния департамент на САЩ. Нито веднъж. Управляващите не се споменават в контекста на каквато и да е корупционна схема.

За сметка на това бащата на водача на листата на БСП в Перник Стоян Мирчев е споменат с името си в частта “Антисемитизъм”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати