Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Одил Рено-Басо е новият директор на Европейската банка за възстановяване и развитие

Свят

Одил Рено-Басо е новият директор на Европейската банка за възстановяване и развитие

Снимка:

Французойката е първата жена, която оглавява ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) днес избра французойката Одил Рено-Басо за нов директор. Това стана на Общо събрание, което се провежда на онлайн заради пандемията от COVID-19, съобщи БГНЕС.

Петдесет и пет годишната Рено-Басо, настоящ генерален директор на Министерството на финансите, е първата жена, която оглавява ЕБВР. Тя беше и първата жена начело на Министерството на финансите през 2016 г., един от основните отдели на френското министерство на икономиката и финансите.

Тя ще поеме длъжността по-късно тази година от британката Сума Шакрабарти, която подаде оставка през юли в банката, която ръководи от 2012 г.

Изпълняващият длъжността президент на ЕБВР Юрген Ригтерник поздрави новия шеф, заявявайки, че тя ще донесе на банката „богат международен опит“.

Базираната в Лондон ЕБВР е създадена след падането на Берлинската стена, за да помогне на източните страни да преминат към пазарна икономика. След финансовата криза опрез 2007-2008 г. обаче тя силно разшири дейността си в полза на икономическото развитие, но напоследък и в борбата с изменението на климата.                                                                                             


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още