Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Одобрено! ЕС разреши употребата на коктейла от антитела, с който беше лекуван Тръмп

Свят

Одобрено! ЕС разреши употребата на коктейла от антитела, с който беше лекуван Тръмп

Одобрено! ЕС разреши употребата на коктейла от антитела, с който беше лекуван Тръмп - Tribune.bg
Снимка:

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че коктейлът от антитела на американската компания Regeneron Pharmaceuticals може да бъде използван за лечение на пациенти с коронавирус, които не се нуждаят от допълнително кислород и са пред риск да се разболеят тежко, информира „Ройтерс“.

Препоръката може да се използва като ръководство от европейските държави при възможна употреба на комбинацията от „касиривимаб и имдевимаб“ преди да бъде издадено разрешение за пускане на пазара на лекарствени продукти, поясняват от ЕМА.

Коктейлът от антитела беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември и беше даван на бившия американски президент Доналд Тръмп, когато се разболя от COVID-19.

Лечението, което се осъществява чрез капково вливане, е част от клас лекарства, известни като моноклонални антитела, които са произведени копия на антитела, създадени от човешкото тяло за борба с инфекции.

„Що се отнася до безопасността, повечето странични ефекти, за които е съобщено, са леки или средни, забелязани са обаче реакции, свързани с вливането (включително алергични реакции) и трябва да се следи за тях“, заявяват от Европейския медицински регулатор.

Регулаторът заяви, че извършваният от него анализ на комбинацията в реално време продължава и ще формира основата за препоръката й за условно пазарно одобрение от ЕС. Европейската агенция по лекарствата прави анализ и на леченията с антитела на компаниите Ели Лили (Eli Lilly) и Селтрион (Celltrion).

Regeneron Pharmaceuticals заяви в четвъртък, че независима комисия е установила, че лечението има ясна клинична ефикасност при намаляване на процента на хоспитализация и на смъртните случаи при пациенти с кронавирус, припомня Ройтерс.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати