Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Официално Манфред Вебер се кандидатира за председател на ЕК

Свят

Официално Манфред Вебер се кандидатира за председател на ЕК

Официално Манфред Вебер се кандидатира за председател на ЕК - Tribune.bg
Снимка:

Искам да започна нова глава в ЕС, заяви Вебер

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер обяви днес официално, че се кандидатира за председател на ЕК. Това стана ясно от редица постове на Вебер в Тwitter на английски, немски и френски език.

„Европа е в повратна точка. Днес трябва да се изправим за Европа и да защитаваме нашите ценности, защото сме атакувани отвън и отвътре. Става въпрос за оцеляването на нашия европейски начин на живот", коментира Вебер.

“Не можем да продължим както досега. Аз ще помогна за връщането на Европа на народа и за възстановяване на връзката между гражданите и Европейския съюз. Искам да започна нова глава в ЕС“, гласи друг пост.

Изборът за нов председател на ЕК ще е следващата година. Досегашният шеф на комисията Жан Клод -Юнкер вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. Същевременно канцлерът Ангела Меркел обяви подкрепата си за Вебер в надпреварата да оглави ЕК.

Процесът за избор на бъдещия председател на Европейската комисия се извършва чрез  т. нар. "водещи кандидати" или "Spitzenkandidaten". За да бъде избран, кандидатът се нуждае от два вота в своя полза - на Европейския съвет и на Европейския парламент. По този начин изборът на председател на ЕК се обвързва с резултатите от изборите за евродепутати.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети