Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Официално: Новата дата за Брекзит е 31 януари 2020 г.

Свят

Официално: Новата дата за Брекзит е 31 януари 2020 г.

Официално: Новата дата за Брекзит е 31 януари 2020 г. - Tribune.bg
Снимка:

ЕС ще позволи така наречената "гъвкавост" за излизането на Лондон, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Европейският съюз/ЕС/ определи нова дата за излизане на Великобритания от блока и това е 31 януари 2020 г., съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Доналд Туск заяви, че блокът ще позволи така наречената "гъвкавост" - което означава, че Обединеното кралство може да напусне преди крайния срок 31 януари следващата година, ако сделката бъде одобрена от Парламента, съобщава BBC. Проектният текст на споразумение за 27-те посланици на ЕС, видян от BBC, също включва ангажимент, че Споразумението за излизането на Великобритания от ЕС не може да бъде предоговаряно в бъдеще. Очаква се отлагането на Брекзит да бъде одобрено в писмена процедура, за да се избегне извънредна среща на лидерите в Брюксел за обсъждане на въпроса, съобщи още Туск, който не крие, че предпочита да постигне единодушно съгласие на 27-те държави в общността чрез писмена процедура. 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън поиска Брюксел да удължи срока след натиск от парламента. Депутатите одобриха законопроекта му за развод като цяло, отваряйки възможността да постигнат правилно споразумение и да прекратят драмата Брекзит след повече от три години разгорещен дебат.

Държавите-членки по-рано приеха принципно забавяне, за да избегнат риска от срив и безредици, но някои държави, най-вече Франция, поставяха под въпрос колко време трябва да бъде отлагането.

По-късно днес Джонсън ще поиска Камарата на общините да гласува за предсрочни избори, които той иска да насрочи на 12 декември - след като депутатите имат време да ратифицират сделката за Брекзит. Той вероятно отново ще претърпи поражение, както и при двата си предишни призива за избори, коментира АФП. Джонсън се нуждае от подкрепата на две трети от 650-те депутати, но няма дори обикновено мнозинство, пише агенцията.

Лейбъристката партия не харесва сделката на Джонсън за Брекзит и заявява, че няма да подкрепи избори, докато заплахата му да напусне ЕС без никаква сделка не бъде премахната. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Брекзит

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати