Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Официално започна да функционира газопроводът „Балкански поток“ в Сърбия

Свят

Официално започна да функционира газопроводът „Балкански поток“ в Сърбия

Снимка:

Президентът Александър Вучич официално рано тази сутрин даде начало на функционирането на газопровода „Балкански поток“ (продължение на „Турски поток“) в Сърбия. Церемонията се проведе в в местността Господжинцима, край Жабля, в близост до българската граница. В нея участваха също руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, представители на руски компании, строили тръбата.

С даването на старт на газопровода в Сърбия започва да постъпва  природен газ от Русия. На церемонията Вучич честити новата 2021 година на своите съграждани и подчерта, че „Балкански поток“ гарантира енергийна сигурност и стабилност, което е много важно за привличането на инвеститори. Той обеща до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на синьото гориво.

Пускането в експоатация на проекта беше отложено за днес, макар че тръбите бяха запълнени с газ още на 30 декември. Газопроводът е определян от руска и сръбска страна като един от най-важните проекти, който трябва да укрепи икономическото и геостратегическо положение на Белград в региона.

Припомням ви, че „Балкански поток“ всъщност е продължение на една от двете тръби на „Турски поток“, открит на 8 януари миналата година. По него се доставя руски газ до Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария.  

Балкански потокБалкански поток

 


Коментари (1)

Bad Co Само малоумници могат да измислят такъв маршрут...до Турция , и оттам до Сърбия! Достатъчно е само да се погледне картата и да се разбере, че това е пълна идиотщина! И не е била България виновна, защото де факто газопроводът сега е построен! Значи е имало вариант! Докато Путин е на власт, никой няма да смее да го каже това на глас!
01.01.2021 11:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още