Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Огнища с мутация на COVID-19 във ферми за норки в 6 страни

Свят

Огнища с мутация на COVID-19 във ферми за норки в 6 страни

Огнища с мутация на COVID-19 във ферми за норки в 6 страни - Tribune.bg
Снимка:

Заради норките: Великобритания ще връща всички пристигащи от Дания

Дания обяви строги нови правила и унищожаване на норки в цялата страна, след като властите откриха мутирал щам на коронавируса сред животните. За нови подобни случаи съобщиха още САЩ, Италия, Холандия, Испания и Швеция, съобщи Световната здравна организация. Дания наложи строги мерки в северните райони от страната, след като предупреди, че мутация на вируса е прескочила от норки на хора и е заразила 12 души.

Копенхаген предупреди, че мутацията може да застраши ефективността на всяка бъдеща ваксина и разпореди избиването на всички 15-17 милиона норки в страната.

Учените казват, че вирусните мутации са често срещани и в повечето случаи безвредни като не причинява по-тежко заболяване при хората. Но датските здравни власти изразиха загриженост, че този вид, известен като "Клъстер 5", не се възпрепятства от антитела в същата степен като нормалния вирус, поради което се страхуват, че това може да застраши ефикасността на ваксините, които се разработват по целия свят.

Същевременно Великобритания няма да допуска на своя територия посетители от Дания поради опасенията, свързани с появата на коронавирус в датски ферми за норки, съобщава Би Би Си. Британците ще могат да се върнат във Великобротания от Дания, но те ще трябва да прекарат 14 дни в карантина. 

Забраната няма да засяга британски граждани и чужденци, имащи разрешение за постоянно пребиваване, както и превозвачи.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати